Thursday, January 20, 2011

Kenapa Manusia Teringin nak ada Kuasa Ajaib??



macam korang boleh nampak sekarang ni. macam2 jenis cerita Super Hero ada. Macam Superman, Spiderman, Hulk dan macam2 lagi. and also, Harry Potter. Dia bukan super hero, but still ada Super Power yang keluar dari tongkat sakti and dia adalah Hero dalam cerita tu. Malaysia pon tanak kalah. ada jugak cerita Super Hero yang di keluarkan. macam Cicakman, Kappow and sebagainya. dua natang tu jea aku ingat. Pernah korang terpikir, kenapa mereka mengeluarkan cerita2 macamni? bg aku, dorang suka dengan kuasa2 luar biasa ni semua. nak dapat, tak boleh kan?? so, buat cerita tentang tu pon jadi lahh.


Kenapa kita selalu teringinkan kuasa luar biasa?? nak tolong orang lain dalam kesusahan? korang bayangkan, perlu ke Super Hero kat dunia ni?? perlu ke kita dibantu macam dalam cerita2 tu semua?? Allah dah cipta kita sesempurnanya manusia. kalau kita takda kuasa luar biasa pun, kita still boleh hidup kan? Manusia dah cukup senang dah. ada 2tangan, 2kaki, sepasang mata untuk melihat and macam2 lagi angota badan lain. u tell me, apa yang tak cukup? takan korang nak tambah lagi sepasang tangan pulak kan? dah macam hape pulak rupa korang nnt. dah senang, nak lagi senang.


Korang tahu cerita doraemon tu dulu tak dibenarkan disiarkan di Malaysia?? kenapa?? sebab cerita tu macam menduakan Tuhan. Nobita nak apa, cakap jea semua Doraemon tunaikan. Tapi hakikatnya, bukankah kita perlu sujud, berdoa dan meminta pada Tuhan dan bukan robot kucing tu atau pun dari tongkat sakti Harry Potter kan?? tu yang buat kita teringin nak macam2. bila tengok cerita2 macam ni.


imaginasi manusia ni luas, macam2 yang dorang nak. walaupun dorang tahu benda tu dorang mmg takan dapat. kalau kita ada kuasa macam Tuhan and nak jadi lain dr yang lain, macam mana pulak nasib manusia lain? Tuhan tu adil, apa yang kita ada or takda ada. manusia lain pun macamtu jugak. kita semua sama jea. takda yang lain. Cuma ada yang rajin berusaha dan yang tanak berusaha untuk bangunkan diri sendiri. semua terpulang pada diri sendiri. bukan dengan mengharapkan orang lain datang membantu.



p/s: kadang2 aku sendiri pun ada jugak terpikir macam ni. =.=
\(^▽^*)Kalau SUKA sila lah LIKE!(*^▽^)/

12 comments:

HaKim is MiKaH said...

bapak aku ada super power gak ^^

dia leh sara aku,jaga aku..aku sayang dieerr..

farzana ariffin said...

haa. tu power yang logic! haha ;D

Cik Shag said...

Itu lah kan. Kita yg tak ada super power ni pun boleh je saling tolong menolong. Boleh je elak kemalangan, jenayah apa semua. Janji saling tolong menolong dan berhati hati. Kan kan?

Entri terbaru Shag : Penolong Kanan Kokurikulum. Oh tidak!

███ SAYA ███ said...

sy nk jd mcm kluangman.. hehhee

farzana ariffin said...

@ cik shag ; betul betu betul ;D


@ saya ; kluangman ada kuasa ke?

~ch@wi~ said...

tu la psl..kdg2 ade jgk trpikir nk jd super hero..hehehe

EmanCloud said...

5 deria yang tuhan kurniakn kat kite. itu pun kuasa yang sangat x ternilai.!
http://bilatergigithalia.com/2011/01/20/sape-buta-twitter-pentingnye-twitter-kepada-blogger/

farzana ariffin said...

@ chawi ; hahaha.

@ eman ; betul betul betul. ;D

ismail putra aidil adha said...

teringin nk ad power yang boleh freeze time ;)

niDa said...

saya kalau bole nak jadi invisible.. atau pon bile pandang je muka org tu bole tau die ckp ape dlm hati... cewaahh2....

tapi tau x nape manusia x pyh superpower2 mcm ni... mayb sebab manusia akan meninggi diri, lupa daratan dan sebagainya...

███ SAYA ███ said...

kluangman kn bole tebang?? tul x? hehe :D

Are-Nisa said...

orang yang meminta-minta itu tandanya dia tidak bersyukur dengan apa yang Allah bagi.. cukuplah dengan apa yang Dia sudah berikan kepada kita.. Allah jadikan hidung kita sesuai untuk mata kita.. Allah jadikan mulut kita sesuai dengan hidung kita.. cuba bayangkan hidung kita dekat jari telunjuk kita.. macam mana??