Saturday, January 15, 2011

Siapa nak KURUSSS ???!

Sedang aku mengodek-godek incik Google, aku jumpa satu menatang nie. dia bole tentukan berapa kalori yang kita perlu amik dalam sehari bedasar kan umur, tinggi and berat badan kita serta dalam masa seminggu tu kita nak berat badan kita turun berapa. cool gila kan??? aku pon cool jugak sebab share benda ni dengan korang. hahaha. jajap. aku nak upload gambar sat. tak best lahh entry takda gambar.


(♥.♥) *cucy mata kejap

click sini kalau nak tahu menatang apa. aku siap create account lagi weyh!! dont worry, be happy sebab benda ni freeeeeeeeeeee. so korang sangat2 di alu2kan. alang2 aku dah bg korang natang ni kan. aku nak share sikit lahh jumlah2 kalori dalam makanan yang aku tahu. in case korang tak tahu ke kann. bak kata Pak Salleh, "sharing is caring, tanak share kedekut macam taik kambing".

Here it is. Kategori, Makanan Harian:
  • Nasi putih (satu setengah cawan) = 260 kalori
  • Nasi lemak bersambal (sepinggan) = 400 kalori
  • Nasi goreng bertelur (sepinggan) = 635 kalori
  • Nasi briyani berayam (sepinggan) = 880 kalori
  • Nasi minyak kosong (sepinggan) = 445 kalori
  • Nasi ayam kosong (sepinggan) = 300 kalori
  • Mee goreng kosong (sepinggan) = 660 kalori
  • Mee sup (semangkuk) = 380 kalori
  • Mee hoon goreng (sepinggan) = 550 kalori
  • Roti putih (2 keping) = 156 kalori
  • Roti canai kosong tanpa kuah (sekeping) = 200 kalori
  • Capati tanpa kuah (sekeping) = 180 kalori
  • Pau ayam (sebiji) = 203 kalori
  • Emping jagung kosong (secawan) =160 kalori


p/s : aku selalu bagi korang tips. tp aku sendiri pon tak ekot sangat tips yang aku bg =.=

\(^▽^*)Kalau SUKA sila lah LIKE!(*^▽^)/

14 comments:

fathiahRAIHANA said...

setiap hari ditemani kalori yg sgt byak T_T

farzana ariffin said...

@ fathiah ; kita sama T.T

███ SAYA ███ said...

nasi goreng ayam kunyit + telur dada xde ke?? hehe :D

ismail putra aidil adha said...

mak aih..cam tak cukup je untuk saya mkn =D

farzana ariffin said...

@ saya ; search kat google. eheh :P

@ ismail ; tu lahh. makan sikit sgt! mana nak cukup. haha

███ SAYA ███ said...

da search da..
google kate tny farzana..
hahahha... =))

nelly said...

kena kurangkan makan nasi ni .
hehe

Ayeem Jemain said...

sehari kiat hanaya perlukan bape kalori sahaja ye?

farzana ariffin said...

@ saya ; hahaha. tipu!

@ nelly ; nasi tak jadi masalah. cuma kurang kan makan benda berminyak okay?

@ ayeem ; u clik natang "click sini" kat post i atas nuh. pastu natang tu akan kirakan brapa kalori yang u perlukan dalam sehari ;)

Lisa said...

huhu, gud info nih! :)

farzana ariffin said...

@ lisa ; i mmg post tok kongsi2 ngn korang. eheh :PP

FarhanaFabulous said...

nak kurus jugakk..lemak semakin bertambah..adeh ! following yaww !

farzana ariffin said...

hahhaha. try benda ni. manataw boleh tolong. eheh :P

Nini Mohd said...

best nih. nak try la. nak loose weight gak. ;)