Thursday, February 3, 2011

Macam mana nak dapat 1000 followers dalam masa kurang dari sebulan?

Macam mana nak dapat 1000 followers dalam masa kurang dari sebulan cara FARZANA FARZANTO? sebab ada yang bertanya, nie aku nak kongsi. suka tak suka tak? cool tak cool tak? cool kan. huahuahua. haaaa. aku nak ajar ni okayyy. pay attention please murid2 sekalian alam maya. (sebab apa aku pangil cara aku? sebab aku praktikkan benda ni. and ia berhasil)
Dulu follower aku sikit jea bhai. sikit gila wa cakap lu. tak percaya?? bukti kat entri ni. as u can see murid2, dalam entry tu aku ada kata yang blog aku mempunyai kurang dari 200 follower bukan? and tegok pada tarikh entry tu, 11 Januari 2011 and harini 3 Febuari 2011 korang tengok follower aku dah meningkat and tak sampai sebulan kan? AKU BUKAN NAK BERLAGAK, sekadar nak berkongsi ilmu sahaja. korang mesti nak jugak kan follower ramai2?? ntah2 lebih ramai daripada aku ke kan? aku berbesar hati ni nak tolong. dah habis ikhlas dah ni. sobs T.T

Perkara Pertama sekali yang korang kena buat :
*Buang jaoh2 autoplayer music korangggg! take note! ni sangat2 penting okay. kalau nak tarok jugak boleh, tapi jangan buat autoplayer okay? bia pembaca sendiri tekan button "play" kalau nak dengar lagu kat blog korang. sebab kalau orang nak BlogWalking, dorang akan bukak 2 or 3 blog dalam satu masa. kalau semua blog yang dibukak tu ada autoplayer music, tak ke lagu yang best tu dah jadi lagu rentak Bollywood yang di mix kan dengan Hollywood? Lepas tu konfem wa cakap lu yang dorang takan datang ke blog korang lagi tyme BlogWalking. korang ambil contoh blogger2 yang famous2, ada ke dorang letak autoplayer music dalam blog dorang?? haa. Lu fikir lahh sendiriii.

Kedua :
Perah otak korang sehabis mungkin. Post entry yang hanya jika korang fikir ada orang nak baca okay? ini sangat penting! nanti takda lahh, "minah ni merepek pasal apa plak ni. pasal bunga kertas depan rumah pon nak cerita ke?". korang tanak benda ni jadi kan? and Jangan tulis entry terlalu panjang, nanti readers cepat bosan. kalau panjang takpa, as long as post tu menarik macam tutorial, cerpen cintan cintun ke apa ke and tips2 yang serbaguna. jangan nanti baru baca perengan kedua, dah tertido.

Ketiga :
Jangan guna perkataan manja2 yang susah orang nak faham. e.g, "caye=saya", "cumei=comel", "aq=aku", "tuceng=kucing", "cuke=suka" and sebagainya. korang fahamkan maksud aku? good. sebab nanti readers kena fahamkan apa yang korang cuba sampaikan and jadi macam budak tadika baru nak belaja membaca. tak suka kan? lepas tu gerenti dorang takan jejak kan kaki ke blog korang lagi. trust me, i know. i've been there T.T seksa tahu.

Keempat :
Jangan menyombong tak tentu pasal okay? nanti orang menyampah and malas nak ke blog korang lagi. kalau orang komen ke, tinggal kan jejak ke. balas lahh okay? kalau korang busy and tak dapat buat tu semua. let your readers know yang korang busy. make an entry about it. tak susah kan?

Kelima :
Rajin2 kan lahh diri korang untuk berBlogWalking ke blog orang and tinggal kan jejak kat chatbox ke, komen entry ke. aku suka BW ke blog orang, baca entry2 dorang, lifestyle dorang, gelagat dorang. best! kadang2 sampai lupa nak tinggal kan jejak T.T habis baca, terus tekan (x) and continue baca blog orang lain pulak. huhu

Keenam :
Join group2 yang melibatkan ramai blogger berkumpul. macam "Kami Si Blogger" ke or "Blogger Tercinta". melalui benda tu, korang boleh tukar2 link, tukar2 story and macam2 lahh. serious beb, aku rasa banyak follower aku datang dari group2 ni. sila lah mendaftarkan diri anda di Blogger Group berdekatan. Terima Kasih. (Admin Group kena bagi komisen kat I lepas ni okay.haha)

Ketujuh :
Buat Contest, Give Away, Award or anything. ini salah satu cara untuk naik kan followers. Hadiah kenalah setimpal dengan contest yang dibuat. Jangan buat contest melukis paling cantik and hadiah cuma topup rm10. memang hareem lahh orang nak join. susah kot nak melukis.

Akhir sekali :
Jangan terlalu banyak perkataan MENCARUT dalam blog. sikit2 boleh lah kalau nak luah kan rasa tak puas hati ke hapa. pembaca pon dapat rasa bertapa tak puas hatinya si penulis tu. tapi jangan TOO MUCH, sebab orang akan menyampah lepas tu. and korang pon akan kena label dengan macam2 nama oleh readers2. so, beware okay!

Tamat sudah sesi temubual diantara saya and Oprah Readers (korang lahh kann. sapa lg). so, ada apa2 lagi yang korang nak tahu or tak cukup? sila ringan kan jari untuk menaip pertanyaan di komen entry ni. aku akan cuba membantu. TQs :)
\(^▽^*)Kalau SUKA sila lah LIKE!(*^▽^)/

91 comments:

nuramalinaathman said...

thanx for the sharing..

FIFIEY LYCHEE MARATION said...

kakak chumell, tq for sharing. perintah terlaksana :) haha... tp serius betul apa yg sis cakap tuh. good for those newbie to know including me myself:)

Cik Aish said...

hehe ye betul2...dulu pasang music gak kat blog..then pk punye pk..ah..semak je...so now traffic naik balik lepas buang lagu..tataula pasal tu ke apa ke kan

nurul ain said...

very informative :))
tengs yeah :D

princeton said...

wah...bagus agus..hebat!!!

.:padie_eyla:. said...

huehhh. yg bab lagu tuuu, btol3!! hehe.

gud info yawww. ;)

farzana ariffin said...

thx guysssssssss fer d komen ;D

Hidaya Sarbini said...

paling sokong bab pasang muzik tue!! sbb sblm da blog sndri, rjin gak bca blog org..yang psng muzik cnfrm sy padam sbb rimas n semak jerr..huhu

Akeyla Azmey :) said...

heee , Thanks :D

farzana ariffin said...

ur welcome hun :)

farzana ariffin said...

hidayah ; tu yang i cuba sampai kan sebenarnya. haha

SchitahMashitah's ! said...

thanks banyak2 akak .. i like :)

farzana ariffin said...

ur welcome sayang :)

s.y.a.r.q said...

bagus ..thanx 4 sharing!! :)

farzana ariffin said...

ur welcome :)

Hafizah aYu said...

tQ sharing dear...

Anonymous said...

wa..bgus2..tq 4 sharing wif us~

Nur mAiZaTuL AQmA ...!! said...

Thnka 4 sharing ;) ,, kakak . haha :)

mizz ieda_fai0818 said...

good information dear ! :)

Aida Radzi said...

terbaik ni...
tengs for ur sharing :)

aku chokot said...

arigatok ! sy sgt2 need info mcm ni ..hehe..ye laa follower ade sorang je kot . sedey ! T_T

thnx sis ! :D
best laa your blog . i'm following u !

farzana ariffin said...

glad dapat tolong u guyssss ;)

zubir othman said...

owh cmtuh...nice sharing..hehehhe

salam perkenalan new blogger

jom singgah blog saya
http://zubir5588.blogspot.com
segala komen @ cadangan dialu-alukan..TQ

Mia.lurve said...

thank you thank you thank you ^___^

niDa said...

waaahhhhh!!! saya pinjam sedikit tips ye.. nnt saya link kat cini..

Farhanah Mokthar said...

hye farzana.
thnx ya for d good info.
i dah buang lagu kat belog
tp follower still tak sampai 200.
sobs sobs.
mungkinkah i kne buat contest untuk tambah follower?

pelangi_aien said...

thanks 4 sharing . kite menurut perintah akaa . hee ~~

fa10 said...

i pun suka blog2 yg ada autoplayer ni... bising lar!

hamizah nazarudin said...

thanks farzana farzanto ~

hehe :D and also approve as a friend in fb. hehe

yang ni rahsia i nak. toche :p

mizz ILa said...

thanks for the tips..
tapi saya still baru so tak reti la nak buat contest2 ni..

mira madihah said...

thx for sharing, Hehe

aSYRaFF aL-RaSYiD said...

like diz post..follow me k?
xxmemyonlyworldxx.blogspot.com

hidayah sapidih said...

tq for the tips. Sangat berguna!

singgah la ke blog saya k :)

aida-myasara said...

Betui tu kdg2 blog berat nk buka bila terlalu byk gadget..n pic yang 500kb fuh mmg kene maki blog mcm tu..simple tp isi padat dan menarik suka tgk jln blog mcm tu...sekian hehehe

anieesshh said...

nice info :)

Cahaya said...

Wah, thanks kak farzana ngn info2 yang sgt2 berguna ^^

nazirah izzah ;) said...

nice one ;)

Lolly Gurl said...

wahh !! x tepike lak !! thx 4 sharing... info yg yg bole digune pkai !! hehe.. thx again...

Fara Farhana ♥™ said...

dulu mula-mula pun ada jugak letak music tapi lama-lama rasa sangat annoying pulak.

btw, good information :)

Ayeem Jemain said...

pajana mmg hevat. folower naik mendadak! ;D

Along Usop said...

memang laju lah naek.. hohohoh.. =P

Anonymous said...

ptt la da xdpt dgr lagu taylor swift tu..igt my pc yg prob..haha syg nye...ske lgu tu :)

noraim said...

sy suka entry neh! :)

mohd zhafri said...

perghh....terbaek la ini tips....hoho

sicKo^ said...

Wow.. nice tips...

farzana ariffin said...

thx guys fer d respons ;)

~shy shy gurL~ said...

thankss a lot for those tips...=)

Mila said...

sgt berguna tips tu...thanx..
suka makan coklat? jom singgah blog
http://miladelight.blogspot.com
:)

Nurul Afifah Addnan said...

cool tips.!

fiqaliqa said...

leh. konfem la ni xleh pasang lagu ? hehe ok. thanx dear :)

sembil9n said...

BENCi~ kate3 mu benar belake~

Are-Nisa said...

tq ! sy sgt suka dengan entry2 mcm nie,... i'm not a new blogger (blogger tua dh pun... hehe) tp follower ciput.. saya akn gunakan tips2 nie.. tq ye kak farzana.. :)

Oweenaa Alhadadd said...

tips yang bagus. ;)

AfiZaOthMan said...

GOOD INFO TQ.
SUDILAH JOIN BLOG NI http://chericeritakhu.blogspot.com/

Nur Syazwani said...

Thank you for segala information ni, really helpful,
yelah baru je jd blogger..
ni blog saya, k
alau sudi melawat lah :)
http://theawkwardsblog.blogspot.com/

Ila said...

tq for sharing.... ni nak tinggal jejak lah ni kot- kot sudi nak jadi follower akak yang pertama... ihss ihss... sedih..http://mumto5-ila.blogspot.com/

Na Rieana said...

Terima kasih. Sesuai utk saya yg just started. Tapi kan mcm mane nak follow.
Adoi. (garu kepala)

Chef Raziq said...

TQ..info yg berguna untuk bloger bru mcm saya nih..hehe...

Sanq Koleksi said...

thanks for sharing..anyone, feel free to visit my blog..
http://sanqcollection.blogspot.com/

Zarra said...

Emm...info yang sangat berguna nie...T-Tsedih gak....baru berjinak-jinak ngan blog...
http://zarralavender.blogspot.com
support me....huhuhuhu

Roda, Aku dan 79 said...

hy.. saya masih baru dlm blogging.. sila layari blog saya
roda79.blogspot.com dan kalau sudi plz be follower.. please support me.. tq.. :-)

areumdawunn said...

nak try!!! :)


moga Allah redha

nor ainol izzatie said...

hai..sje blogwalking..jemputla dtg tgk blog sy..

lady azril said...

assalamualaikum.. tq share info ni. sgt berguna untuk semua.
nway, i'm new blogger. sila la singgah ye ^_^
http://ladyazril.blogspot.com

Hennyza Faisal said...

Thank you for sharing the info...
Sharing is caring...:)
Stop by @ http://www.hennyzafaisal.com

Nafisah Hanim Hamdan said...

Assalamualaikum...salam perkenalan. best info ni especially utk blogger mentah mcm saye. Jemput dtg ke blog saye. :)
Qasehshahani.blogspot.com

Masna Closets said...

thank you sebab share info ni..saya pon budak baru belajar..jemput la ke blog saya ye..bye

mummy alif said...

tq for sharing

mummy alif said...

tq for sharing

momoyinlove said...

emm..dulu buat blog sebab assignment nyer pasal..tapi bile da macam syok..blog nie masih kekal aktif..tapi tu lah..follower memang tak tau nak carik..(nangess..)..btw..thanks for sharing yaa..sharing is sexy..try jenguk blog kami okehh..maybe u can be my first follower..(n_n)

aneezjaafar said...

tq sharing !!!

ISs said...

bagus ni

Rozitasaidin Pratunas said...

Terbaik info :)

mohd nazri said...

Huhu best mohon follower blog sy. Baru nak belajar2 wat blog :(
http://bakalmeninggal.blogspot.com

win said...

jeling-jeling blog ini win-macam-macam.blogspot.com

perlukan komen korang untuk menambah-baik kualiti penulisan nya... :)

zeela said...

good sharing..tq for the tips..masih terkedek2..br nak belajar wat blog..
sudi2lah kira follow akak..
http://zeelasweet.blogspot.com

Anonymous said...

nak follower ramai ? klik link ni [URL="http://www.YouLikeHits.com?x=1133491"]YouLikeHits.com[/URL]
. free je k . semua account boleh guna

sherllie olga said...

Yea. dapat banyak tips dari akak senior.. Sila la tengok blog newbie kita ..http://mimiesherllie.blogspot.com/ tq tq tq

Hakim Zaini said...

hye, thanks for the sharing. Kalau free2 tu jemput singgah ye blog sy. Blog sy biasa2 je, almaklumlah newbie lg. follow tau.. THANKS :)

HakimZaini.com

kheenzue said...

hye ok baanyak tips ni leh guna saya lagi tak ada follower..sbbyer x tau nak buat camnerhehehehe..

jemput la ke blog saya kheenzue.blogspot

~GUJIBU~ said...

nice tips....sy pun br je start wat blog ni...slalu gak bc blog2 lain cmne nk tambah follower...huhu...jemput singgah ke blog sy...

http://jrmh8890.blogspot.com/

Me, Adell said...

hehe sempoii gilee. nice blog nice sharing tqq :)

Syafiyyah Thoqifah said...

nice sharing..

meh ke blog sya..

http://www.solehahkahaku.blogspot.com

smallsweetfamily said...

thanks for sharing.. do follow back my blog ye.. http://sweetsmallfamily.blogspot.com/

zeera lily said...

blogwalking sini =)

zeera lily said...

blogwalking sini =)

Original One said...

info yang menarik.. follow ya.. :)
http://blogwebworld.blogspot.my/

Matdin said...

nak join jugak la kat sini.. hee..

jom pakat jenguk sini hehe

farah diyana said...

Mcm mna nak follow...aduuui

GUYRENE LJ said...

wah,, best laa da bnyk follower.. sy baru berjinak-jinak dgn blog.. coz fb dah boring

mira zara said...

saya newbie blogger. sy nk try buat blogwalking gak ler.. semoga blog saya lps ni naik ler followernya kan. akak pn jemput ler singgah ke blog saya ni http://mirabechok.blogspot.my/