Monday, February 7, 2011

Panadol boleh MEMBUNUH.

"Jangan Ambil Panadol & Panadol activefast / Soluble Lagi"


"Mengikut statistik, panadol atau ubat tahan sakit yang lain adalah merupakan salah satu bahan utama orang membunuh diri. Malah, panadol juga merupakan punca kematian tertinggi akibat keracunan disebabkan tersalah makan oleh kanak-kanak. Tapi kenapa panadol berbahaya? Panadol@ paracetamol atau nama saintifiknye acetaminophen merupakan salah satu painkiller utama yang sering diambil untuk menghilangkan sakit. Panadol dikira efektif dan lain dari painkiller yang lain (ponstan, aspirin) kerana ia bertindak terus ke saraf tunjang untuk menghilangkan rasa sakit. Panadol dikatakan lebih berbahaya dari penyalahgunaan steroid adalah kerana panadol mudah didapati serta dijual di merata tempat." okay yang ni aku petik kat google :P

yang ni cerita betol gua cakap lu. sebab doctor kat hospital tempat aku wat medical check up pon kata Panadol tak elok untuk kesihatan. korang makan lahh ubat lain selain ni. macam ubat2 cina ke pun okay gak. ubat cina bagus. doctor tu kata lahh.


Aku pun pernah dengar cerita yang ada seorang pramugari tuh telan terlalu banyak Panadol semasa kedatanga n haid. sebab tugas dia perlu berdiri sepanjang masa penerbang an so dia tak boleh nak pening2 tu yang makan panadol banyak2. sekarang dia baru berumur 30-an tapi dah kena menjalani rawatan buah pinggang tiap2 bulan. takot takk?? huhu.


note:
korang jangan sesekali campurkan pengambilan ubat-ubatan moden yang korang ambil kat klinik or hospital dengan ubat-ubatan tradisional yang atok nenek korang buat or ubat tradisional cina.
boleh bawak mati okay.
Lecture aku punya member punya bapak. *hey brapa banyak punya daaa.
dia batok2 pastu dia g klinik ambil ubat.
pada masa yang sama dia makan ubat tradisional sekali.
sebab nak cepat baik punya pasal.
last2 meninggal esok nya. huhu. seram aku dengar.


p/s: Lect aku JUGAK kata tak bole makan durian dengan manggis sekali gus. boleh mati. betul ke? tak pernah pulak aku dengar. huhu. dia kata tok nenek moyang dia kata. siapa pernah cuba? hidup lagi tak korang? haha. nak tahu jugak sejauh mana kebenaran cerita tuhh. hehe
\(^▽^*)Kalau SUKA sila lah LIKE!(*^▽^)/

29 comments:

███ SAYA ███ said...

btol btol stuju sgt..
jap jap.. durian xbole mkn ke??
mane aci cm ni durian best kot.. hehe

farzana ariffin said...

bukan.
durian and manggis tak boleh dimakan sekali pada masa yang sama. haha.
tataw betol ke tak

EmanCloud said...

sebab tu ade dos die. lagi pon klu demam ke ape ke same je doctor bagi ubat tu. kirenye dari entri ni jgn bharap sangatlah dengan panadol.

farzana ariffin said...

betul jugak kot. hehe. lagi pon panadol mengambil masa 5tahun tok buang sisa2 panadol tuh dalam badan. huhu. so, jangan kerap ambil panadol lahh

Miezah Ghani said...

durian ngan manggis ta penah denga . durian ngan tapai penah laa . haha

miss_neeya said...

durian mmg xley makan sekali ngan maggis,sbbnye takut tertelan biji..so makan 1,1 dulu
hehehee....(gurau je)

farzana ariffin said...

miezah ; haha. tataw lahh. lect i yang kata. lol

miss ; haha. ada betulnya jugak. lol ;D

ijam ismail said...

ooo..bru tau ni..hehe..
thanks 4 d info

aisya said...

yg pasal panadol tuu, betol kot sbb pnah dgr jugeks. xelok di ambil. huehue. yg priod tuu, better jgn la mkn ape2 ubt sbb mmg xbgus kalau di amalkan. senggugut siket je telan ubt. hee :)

AMMAR YASIR said...

jANGAn amalkan makan panadol.... Ammar pun dah lama x makan panadol

farzana ariffin said...

ijam ; ur welcum ;)

aisya ; betol betol betol.

ammar ; good ;D

bact said...

part last 2 betul la.
orang tua2 cakap
kebanyakan org kampung mcm gua je taw..
yg dok bando neh yg telan sesuka hati..

Cik Eliza said...

seram sey !

terus mati???

apakah !!!
hahaha!

;p

farzana ariffin said...

bact ; haha. so betul lahh?

eliza ;p serious terus mati. haha.
wa tak tipu lu

bact said...

yup..
ada kawan gua tak sengaja ke bunuh diri gua tak pasti..
dia makan durian dengan panadol..

farzana ariffin said...

perhhhh. takot kot. dengar kata tembikai pon tak boleh di makan ngn panadol kan??

nuriz said...

kita tak boleh bergantung sgt kat pil2 ni ..sakit sikit dah nak cari pil..lepas tu jd ketagih..
tak leh amalkan selalu..

farzana ariffin said...

betul betul betul.

Ira Yusof said...

walamak, baru nak bel panadol actifast esokk --'
tapi panadol org dh sllu dok ckp tk elok pon, org mkn jgak, knpe ye? CARIK PENYAKIT BETUL manusia nii --'

*eh ehh, durian & mggis xblh mkn skli? telan skli gus ke, after mkn durian then mggis or vice versa? :P

farzana ariffin said...

HAHA. durian ngn manggis tak bole makan sekali means pas mkn durian, jgn p makan manggis plak. selang beberapa jam baru p melantak manggis okay? haha

niDa said...

wah! ni dah ade 2 info yg aku dpt.... waaa... tq tuan tanah.. so, kene stop mkn panadol la ni.. kalau demam nak mk ubat ape yg di syorkan..

CinderLaLa said...

menakotkn gak...kena berhati2 pasni kalo nak amik ubat.. Sy slalu amik activfast time keja.. aduyaii.. *_*

nenikuya said...

tapikan mak saya masuk spital aritu sbb demam...doktor bagi panadol gak...hurmm...cmne tu????

farzana ariffin said...

nida ; haha. ur welcum.

cinderlala ; i pon salu mek activefast klo nak cpt baik dmm =.=

nenikuya ; tu i tataw lahh. myb ada sukatan tertentu yg boleh di makan rasanya.

adibah said...

nseb bek sy jenis xmkn panadol ni..so mmg harap ubt doktor je la..tp kne control gak sbb tkut effect kidney..mkn bila perlu sje

♥rusdiana usman♥ said...

panadol bahaya.. habislaa.. sye baru lps telan panadol.. taknak amik lagi la..

Ira Yusof said...

haha, tahuu. saje jee :P

SANDRA AZWAN said...

Saya tak suka makan ubat....tambah2 panadol! Rasa macam nak tercekik..huhu

p/s: sebab rasa boleh baik dengan sendiri tanpa perlu makan ubat! Kalau dah macam 'pelik sangat' jumpe my doctor terus! ;-P

amyNawari said...

Lepas mkn durian xleh mkn manggis (dlm 1 masa).baru2 ni kwn sy mkn durian n manggis..terus rasa nk pitam..badan jd panas..dia jd resah n cakap nk baring..sy suh minum air sebanyak yg boleh..esoknya dia citer..mmg dia colapse n muka dia pucat giler..alhamdulillah dia selamat..conclusion..jgn mkn durian n manggis dlm 1 masa..sekian ;)