Sunday, March 13, 2011

The 2nd quake was not M8.8 its actually M9.0!!

Story about the earthquake from my BF fren, Zikri. he lives in Yokohama. this is for real guys. plus, no copycat.

The story:
"1st day: we woke up around 2:30 pm that day bcoz kitorg tido lambat hari tu, there were 4 of my frens with me, kitorg bangun mcm biase la, tp da ptg. then suddenly ade gegar. at first x kuat, gegar2 mcm biase yg kteorg penah rase. but the shake was getting stronger, sume benda da bergoyang, i think after 30 sec gitu da jd kuat gile, pinggan2 atas rak da lage2. then sume org ckp "jom lari keluar", time nk lari keluar tu, pinggan2 brg2 atas rak sume da jatuh, jln ngn terhoyong hayang nya, berlari keluar.

My house is at 2nd floor, so gune tangge nk turun,
Jiran2 sume da keluar, stay kat luar dlm 3 minutes gitu tunggu gegar tu reda, time tu x taw nk cite mcm mane, mmg takot gile la. 1st time rase kuat mcm tu, dr luar rumah dpt tgk rumah bergoyang, kteorg pon bergoyang2 gak.

I think if i stayed in that house, lg bahaye kot. time tu mmg pk rumah tu nk runtuh je, pk mati pon ade gak. trauma la sket, then masok rumah, bukak tv, tgk news, in japan, after every earthquake akan ade news kat tv, diorg akn alert kan everybody, so kitorg tgk ade earthquake magnitude 7.4 sumthg kat area atas, then at my place 6 lebey gitu la.

What's the best part is, japan dah prepared da pasal earthquake n tsunami nih, after that earthquake, diorg da alert tsunami warning kat tepi2 laut. so i think people kat tepi2 laut da kene evacute tmpt selamat dja after the 1st quake.

The worst part is when the 2nd quake arrived, yg 8.8M tu dah jadi kat laut japan, belah2 east. so mmg org da taw la tsunami akn dtg.

Kitorg still terase gegar2 even smpai skrg. but the 1st tu mmg sgt kuat, so kitorg tgk tv je tnggu news. then after 1 hour kot, tsunami dah sampai. kitorg mmg kene berjage2 la, dgr news.

To make it shorter, today 13 march keluar lg news, act the 2nd quake was not M8.8 its act M9.0. mmg kuat gile kan.

So, after the earthquake, mmg jd kucar kacir la, some place xde electric, trains stoped, bullet train stoped, air traffic pon sama, we cant mail or call anybdy. risau tu mmg risau la, plus takot lg, x taw ape akn jd next. luckily kitorg still leh pakai 3g at that time. so, kitorg guna FB la nk tanya khabar member2 yg laen.

So dlm satu hari tu, x buat pape2. bukak tv dgr news jea, kdg2 gegar2 still rase. mlm tu pon, kitorg tdo x tutup tv, dgr news. and masa tgh2 tdo tu pon still ade gegar2.

Yesterday 12 mac ade plak warning nuclear radiator kat fukushima ngah bahaya, bcoz of the earthquake, somethig happend la, i pon x taw. then pkol 4 ptg smlm, benda tu meletop. dtg plak radioactive explosion warning. lg la org cuak. but the news said only the shell of the nuclear reactor exploded, the radioactive substance dlm tu still ok. i x taw la diorg tipu sbb x nk bg org cuak or diorg mmg ckp benda betul. But fukushima tu agak jaoh ngn my place which is in Yokohama.

and skrg the problem is kitorg x de mknn. smlm pegi supermarket, sume da abes. roti, sardin, telur n others la, kteorg ada bli mknn sket. so x taw la mcm mane next, hopefully food supplies akan ade cepat."


heres some photos that i took from Zikri FB.




PRAY FOR THEIR SAFETY GUYS!

p/s ; u can read this article for more info "Quake is 5th biggest, but Japan best prepared"

\(^▽^*)Kalau SUKA sila lah LIKE!(*^▽^)/

2 comments:

eis said...

first coment. hahha

mest bf ko pon terlibat sme kan?
kwn 1 rmh bf ko ke??

farzana ariffin said...

tak ah. mmber dia tp dok lain2 tempat.