Tuesday, March 15, 2011

Tips Make up Mata Sepet nampak besar!

sapa mata sepet macam aku? angkat laptop sambil goyang pinggul skrg. okay, maybe cara makeup ni akan buat mata korang yang sepet mepet tu nampak besar sikit. ce cube ce cube.belum cuba, belum tau kan?

mula2 korang kena sedia kan eye shadow warna yang gelap2. macam hitam, coklat dan sewaktu dengan nya. macam kat bawah ni. aku biasa guna maybelline jea. tak mampu nak beli M.A.C ;( kalau korang baik hati, klik lah kat iklan nuff aku tu sikit. menyumbang tok aku tambah koleksi make up. muahahaha.
aku selalu guna eyeshadow cokelat dengan adik beradik dia ni. itam aku jarang guna. tapi kadang2 aku guna jugek lahh. aku sedar diri. mata dah sepet. kena ah guna warna2 gini. T.T
okay, ni ada dua teknik korang boleh guna. cuba korang try salah satu. tengok puas hati atau tak. kalau nak effect LEBIH GEMPAK! gabungkan kedua dua teknik tu, and tengok hasil nya. gempak habis gua cakap lu. tengok bawah ni.
gempak tak gempak tak?
teknik ni pon korang boleh guna pakai jugak.
pastu eyeliner pulak pakai nipis camni jea. tayah pakai tebal2.

tapi kalau jenis kelopak mata luas tu takpa. sebab kalau mata sepet and takda kelopak mata, pakai eyeliner tebal2 tak nampak eyeshadow tadi. baik korang tayah letak eyeshadow kan. buang karan aku jea ajar korang cara nak tarok eyeshadow =.= bak balik masa 15 minit aku menaip. *taip jea 15 min. belum masuk bab mengedit lagi. mau 2jam. huhu
teknik ni korang boleh guna tok g class or kerja ke kan. nmpak natural gitu kan. warna eyeshadow tu korang boleh hentam kromo nak tarok warna apa. pink ke, yellow ke, purple ke. sukati korang lahh. asal kan eyeliner korang tarok ciput tuh jea. da comey dah kan? tayah tarok byk2. membazer. kalau tarok ciput tu hari2, setahun belum tentu habis eyeliner korang. tak ke jimat tu.

lepas habis semua bahan kimia ni korang tenyeh kat area mata korang. tarok lah mascara pulekkk. takan tu pon aku nak ajar jugak kan. kalau nak mata nampak lebih comey ala2 korean girl gitu, pakai lah false eyelashes. alahh. kat entri BULU2 aku ada tunjuk.

okay... tamat lah sudah. ada apa2 lagi yang tak faham? sila lah ringan kan jari2 korang menaip pertanyaan kat komen entry ni. aku cuba membantu ;) thx reading..


sorry kalau tak suka, takda button dislike :( tp kalau suka, boleh like ;)
\(^▽^*)Kalau SUKA sila lah LIKE!(*^▽^)/

21 comments:

kaizen said...

tq 4 ur info...

*nnt ade awek mate sepet leh swoh de try...

farzana ariffin said...

haha. oryte!

beeha ben said...

kite pun suke pilih warna2 seperti di atas ye..hehe..

farzana ariffin said...

gud for u! hehe

KAMIHIDUP said...

mata sepet ni cm org jepun kan, heee. suka2. :)

V said...

thanks..sepet gak ni..sukati taruh je eyeshadow..tetap tak nampak..tmbh lagi takde eyelid..sabor je la..

cik najihah said...

thanks for sharing sis!
:)

farzana ariffin said...

kami ; haha. gatai hang ni.

v ; klo takda kelopak mata, eyeshadow tu kena bubuh luas lagi. bru nmpk ;)

cik naji ; welcome darl ;)

Syafiq Rosli said...

nak jgak mata sepet..hehe

farzana ariffin said...

haha. cannot2.

Jierah said...

bijak :)

kaizen said...

nk mate panda x??

farzana ariffin said...

jierah ; thx jierah. ;)

kaizen ; tak nokkkkkkkkkkkk. haha

♥sophie♥ said...

nice tip sys ! likee =)

fasya said...

thanks sym 4 the sharing..slalu make up kan org je..nk make up mate sndri x puas..coz mate sepet..sedey~

Halusinasi said...

say mata sepet! suka letak eyeliner tebal2...hehe, nanti nak try eyeshadow plak^^

kaizen said...

i x offer kt u laa...
offer kt SR tuh...

♥yaya suka embun♥ said...

nice tips ;p

FRESH ENTRY :LELAKI VS PEREMPUAN KERANA FIZIKAL?

saharinasaharudin said...

sis,ade tips cmna nk pkai eyeliner bg mata sepet x? :)

epal said...

huhuhuhu thkz mata aku ni sepet sgt ssh nk make up..kdg2 g majlis apew2 pun simple jewk calit lipstik jew..malu nk taruh eyeliner dan sewaktu dgnnya tkt x sesuaiii

SHAHIRAH.G said...

nk make up tpi cm takut je.