Monday, March 14, 2011

Tips menjaga rambut

ni cara aku jaga rambut aku lahh. walaupon takda lahh lawo mana pon rambot aku. huhu. kalau ada cara lain yang korang tau, share2 lahh kat komen entry ni okay?? okay, jop start!
*abaikan cara aku pegang camera yang 10 kali ganda salah tu.
tengok rambut jea wey =.="
  • bangun tidur JANGAN SIKAT rambut. just guna jari jea kalau nak kemaskan rambut. sebab kalau sikat waktu pagi ni akan menggalakkan pengguguran rambut korang. unless, korang tak kisah jadi botak =.=
  • basuh rambut 2 hari sekali. cina kedai yang suruh. aku ikutkan jea weyyy. huhu. and korang wajib use conditioner setiap kali cuci rambut. ni akan memudahkan korang untuk menguruskan rambut korang. takpayah sikat langsong pon takpa. guna jari jea. walaupon rambut aku tak secantik model iklan rejoice. sobs T.T
  • pada sapa2 yang ada masalah rambut kusut, sebelum mandi tu korang sikat rambut korang dulu. pastu baru mandi. nanti tak susah nak syampoo and sikat. sebab susah kalau sikat rambut dalam keadaan basah. pastu mula lahh hujung2 rambut tu start rosak.
  • jangan selalu guna hairdryer, hair straighteners, hair curling iron. kalau tak guna langsung, lagi bagus! kalau nak guna, pakai produk perlindungan rambut dulu okay.
  • jangan mandi air berklorin. sebab natang tu akan merosakkan rambut korang. yang ni pon kena pakai produk perlindungan rambut gak macam td kalau nak mandi air berklorin. such as swimming pool.
  • aku amalkan cuci rambut sebelum tidur. so, bangun tu tak payah nak cuci lg kan? beside, takan aku nak keluar dalam keadaan rambut basah kot. huhu. tp kalau korang bertudung, harus lah amalkan. takan korang nak pakai tudung dalam keadaan rambut basahkan pagi2?
  • potong hujung rambut setiap 3 or 2 bulan. kalau nak elakkan hujung rambut bercabang.
okay lahh. tu jea kot aku nak share. kalau korang jenis rajin sikat rambut, guna sikat yang gigi jarang tu. sebab dengan cara tu akan kurangkan rambut gugur and tak bg tekanan pada rambut. and 1 more thing, kalau rambut korang jenis berminyak, tarok conditioner kat hujung rambut jea ok? jangan sampai kena kulit kepala.


sorry kalau tak suka. takda button dislike. :( tp kalau suka, boleh like. ;)
\(^▽^*)Kalau SUKA sila lah LIKE!(*^▽^)/

24 comments:

n i k l i s a said...

nice info. produk perlindungan rambut tuh cane eh?
my adik selalu gune hair straightener tuh.

farzana ariffin said...

u tanya dekat kedai macam watson or guardian. nnt dia tunjuk kan ;)

EmanTheHalia said...

klu eman botak nak kene jage jugak x rambut? haha

~Queen Of Heart~ said...

good info kaka..
mang suka bca tips tuk rmbt ni..even pkai tdung tp nak jua rmbt yg cntk...n sihat..

farzana ariffin said...

eman ; klo botak, takda rambot. buat apa nak jaga? =.=

queen ; bagus! haha

Naz said...

Erm..tips untuk jejaka xde? huhu

farzana ariffin said...

jejaka pon boleh guna tips ni..

Naz said...

yeke..wah, thanks for da info ^_-

♥sophie♥ said...

wah kakak kaka,,kena cuci 2 kali sehai tue means just cuci cmto je kew pakai shampoo,,??
sbb ada fie dengar shampoo rambut 3 kali smggu ok ?? haha
tak faham la akak

Alwani Raihan said...

NICE INFO!

Ada petua tak cmne elakkan rambut gugur?

nd one more, biak benar syampu rambut 2 kali sehari? tak rosak?
ade yg cakap 2 kali seminggu


Errrrr? @_@

ieman said...

dasat..tapi teruk sangat ke kesan pakai hair straightener tu

fasha said...

tanx 4 ur info k..sangat bergune neh,...hehehe

farzana ariffin said...

naz ; welcome ;)

sophie ; 3 kali seminggu, tu sama lah mcm 2hari sekali dear. hehe

al wani ; jgn biar rambot lama sgt tak basuh. kotoran kat rambut akan buat rambut gugur and berkelimumur. unless, korang mempunyai kulit kepala yg kering.

farzana ariffin said...

ieman ; teruk. struktur rambut tu akan rosak.

fasha ; sama2 ;)

DAY30 said...

bole ke pakai shampoo rambut hari2??
n produk shampoo ape yg OKE??

farzana ariffin said...

setau i tak bole syampoo hari2. unless, ada yang lebih tau pasal ni suruh u syampoo hari2. pakai produk syampoo yg sesuai dengan rambut ;)

ツlala chanღ said...

nice!!!

syila may said...

kita ada tambah several thing kat entry kita sal tips jaga rambut..love ur hair..weee...

http://shopaholicloverz.blogspot.com/2011/03/tips-penjagaan-rambut.html

Hanim Mahali said...

conditioner tu memang tak digalakkan pakai sampai kena kulit kepala... cara kita jaga rambut lebih kurang sama je. cuma syampu untuk yang bertudung dan tak tu je akan berbeza.

abdul rasyid said...

errr....klo flatiron kt salon tuh pown bleyh merosakkn rambut ker walaopown diorang mengunakan heat protection?

Sheera Razak said...

babe, I nak tanya. Yang cuci rambut sebelum tido tu mcmane? Biarkan rambut kering dulu baru tido eh?

nuratiqah teddy said...

kalau bsuh rambut sblom tido..tak mnybbkn pning kpala or sakit kpala ke ?

cuya aya said...

Kne keringkn sblm tdr. Sbb rmbut basah tu nnt xkering n tdr blh sakit kepala. Seeloknye basahkn rmbut waktu siang kite dgr sbb natural n cpt keering. . If mlm kne la gune kipas hehehe or mndi awal skt spy kering. . Nk cr iron rmbut la.tpt xthu nk beli brand ape. .

Anonymous said...

nak tnye..kalau pkai vitamin rmbut lpas tu iron..then blh pkai minyak rmbut x ?