Wednesday, March 2, 2011

Tips nak rambut cepat panjang!!

sape nak rambut cepat panjang? rambut aku dua bulan jea dah lebih 1inch panjang. haih. potong jea, panjang balik. potong lagi, panjang balik lagi. penat dah asek ulang alik salon. frust aku.

ni cara aku jaga rambot aku ah. aku rasa mugkin ah sebab ni rambut cepat panjang. nak kata aku jaga pemakanan, takda lahh pulak. semua aku bantai jea makan. lagi2 kopok2 jajan tu. perhh. memang febret aku. nak update blog ni pun aku sambil makan kopok mamee yang 30cent uh. hehe. *dadan ah nak bg tau harga jugak. padahal bukan mahal pun, 30cent jea. cakap macam beli makanan mahal2.

okay, sebelum aku cross over p topic lain. baik aku bg korang tips cepat. so, heres the tips!

1. rajin2 basuh rambut korang. paling kurang or paling kerap, 2hari sekali. jangan seminggu sekali baru nak cuci! nnt kelimumur dah berkampung kat atas kepala korang. jangan sampai dorang sempat lantik ketua kampung sudah. *ada ke yang ke yang tak cuci rambut sampai seminggu?

2. kena kan kat matahari. bukan matahari yang panas terik tuh! rosak habeh lahh rambot korang. matahari pagi. sebelum pukul 10 pagi tuh, tuh lahh matahari pagi. alang2 time tengah sidai kain kat rumah tuh, tompang2 lahh jemur2 sikit sekali rambut tuh kat matahari sambil jemur kain. *tok nenek matahari, wa tompang jemur rambut sikit ni..

3. jangan merokok, jangan minum minuman beralkohol ofcoz, and jangan minum minuman berkafien. sebab benda2 ni tak sihat kan? so, secara tak langsung akan bagi effect kat rambut korang gak. effect kat organ badan plak? jangan tanya gua. gua tak pakar bab2 ni. gua bukan doctor. tanya en. google pleseeeeeeeeeeee

4. banyak banyak and banyakkkkkkkkkk kan minum air masakkkkkkkkk. mineral pun boleh rasa nya. sebab kat rumah aku stock air mineral jea ada. so, natang tu jea ah yang aku dok minum hari2.

5. jangan terlalu kerap sikat rambut. aku tak sikat rambut. pas mandi, aku just kemas kan guna jari jea. rambut aku bukan lah macam dalam ikalan rejoice guna cari pon boleh tu. tp boleh jea guna jari even tak cantik camtu. huhu. sebab sikat boleh menyebabkan rambut korang cepat gugur. nnt rambut tak sempat panjang, dah botak. macam mana? haaa. pandai2 korang lahh cari wig pastuh.

6. jangan selalu guna hair blower. aku guna gak natang tu. tapi tak hari2 lahh. agak2 kalau aku ada hair cricis masa aku nak keluar ngn member or boyfriend. terpaksa aku guna gak sebab nak nampak kemas kan. so, jangan guna kerap ah natang ni. nnt rambut rosak. tak sempat nak simpan panjang, dah rosak. nnt terpaksa p kedai potong bahagian rambut yang dah rosak tuh.

7. jangan kerap dye rambut. tak kira ah korang nak dye warna hijau ke biru ke. kalau dah dye satu warna. biar jea. dah potong habis sisa2 warna tu, baru dye warna lain. jangan campor2. rosak habeh rambot korang nnt.

*rambut terrrrrrBARU. takda lah cantik mana. but okay lahh eh?

p/s; aku suka rambut aku time baru bangun tidur. nmpak macam dalam gambar ni terus. serious. ramai perempuan yang tak suka sikat rambut, rambut dorang mesti akan cantik dengan sendiri nya masa bangun tidur. nk tau macam mana? sok aku bg tips lagi. okay? thx readingggg ;)

\(^▽^*)Kalau SUKA sila lah LIKE!(*^▽^)/

56 comments:

Syafiq Rosli said...

nice wo rambut..:)

farzana ariffin said...

thxxxxx ;)

Lilynana Lexy said...

comey :D

nunui Joe said...

rmbut sy lmbt pjg.. uhukkss//
thnx ya :D

Qema said...
This comment has been removed by the author.
Qema said...

i pn jenis malas sikat rmbut. haha. tp rmbut i tetap lmbt jgk nk pnjg. haishh. lg 1 nk share ade jgk kate lau ikat rmbut salu pn ley cepat pjg..hmm...

Puan Besar Shag Yahaya said...

Shag punya rambut bila bgn tidur gila lembut. Tp bila dah tgh hari sikit terus keras. haha ;D Nasib baik pakai tudung :P Tapi bila bukak tudung, rambut kembali lembut. tak ke pelik tu. Hmph~

farzana ariffin said...

lily n nunui ; thx komen! ;D

Qema ; yea ke? haha. tak tahu pulak i. thx sharing!! ;D

shag ; sebab tgh ary tu panas. tu yg keras kot! haha

Bobo said...

lelaki cam aku pon nak rambut panjang gak!hehe...tahnks share..=)

farzana ariffin said...

hahaha. sila2 lah cuba.

momochan said...

cantikla rambut!!
momo pun suka rambut time bangun tidur n tak suka nak sikat-sikat ni.HUHU

❤Myra Si Gula-Gula Hati ❤ said...

ade 1 lagi...
kalo nak cepat panjang , mase tido jangan ikat rambut...biarkan lepas...:)

iqbalhakimi said...

boleh jadi model iklan syampu =P

ayub said...

satu agi tips tertinggal

8. pakai tudung.bukan sahaja rambut cepat panjang, sekali leh kurangkn dosa. 2 dalam 1 pakej.

KAMIHIDUP said...

rmbut ku xpernah panjang. :(

farzana ariffin said...

to all ; thx fer the extra tips guys ;DD

kami ; u asek gunting jea. cna nak panjang. hahaha

Sora Rasyido said...

rmbut pnjang pndai jge okaylar...
susa klu x pndai..tergaru2

kamarukom said...

perghhh rambut~~ cantik mulus~~
gune jari kaki pun boley~~ kakakakasimmm~~

Jun Ma'mun said...

uww rmbt jun ssh nk pjg . .
melebat jea . . seb bek xmengerbang .. hehehe . .dlu cpt pjg smpi tokei kdi rmbt pn tsnym lebar kalo jun dtg . tp skrg nih lmbt bebenor lak nk pjg. . huhu

Azie Azra said...

cantik !

h e r n y z a r said...

farzana... sara potong rambut.. dulu rambut pjgn rambut awak tau.. skng dh pendek.. pastu mula gagau rendu rambut pjg.. camne nk kasi lagi cepat pjg ???? hahahaha... yang.. camne lak nak kasi lebat rambut.. beguna tips2 camni.. mana tahu awak ada yg lg simple utk melebatkan rambut.. hehe :p

p dot s: sara setuju dgn statement rambut lg cantek time mangun tido.. setuju sesgt.. haha..

EeLink Oren said...

hA-hA . same la aku bngun pagi tak nak sikat ambut coz aku rse rambut aku tyme bngun pagi nampak cantik . sayang plak nak sikat . miAhA-hA .

farzana ariffin said...

tahu takpa! rambut bgun pagi is the best! hahaha

sharifahzakiah said...

cntikkkkk :)) pndai jaga rmbut . sbb 2 rmbut cntik . hehhe

tsara minraa said...

hye :D
lawa rambut kkk fzrna..
klau tdo ya allah rmbut tsara mcam singa(ala2 iklan dove 2)
haha

EZAN IDMA said...

lawa lah :)

Fairuz Fazilah said...

no wonder rambut you cantik :)

asyikin_rahim said...

LAWA rambot depa :)

! < Princess Yanti >! said...

lawanye rambot!!

Marya Hana . said...

hai, 1 masalah i suke blow rambot b4 pergi kelas. if x, i rase x confident dengan rambot yg kering semulajadi..

but, my hair cepat panjang jugak.
paling ketara rambot depan..
jap potong dah panjang balik..

u got nice hair dear :)

tasha bieber said...

jgn ikat rambut ketat ketat sbb nnti rmbut akan patah lambat lah panjang .
rmbut patah to yg mcm kesan lepas kite bukak rambut . haa . hihi ! mmg lepas kite basahkan terus hilang kan , tapi ade sesetengah org yg rmbut dia senang mengikut , akan ade lah kesan ikat rmbut to . jd susah na pnjg nti .

cik aletheea : said...

tengah berhajat nak simpan rambut panjang nie... kompom nak ikut tips nie ...;p
'rambut... cepat lah panjang'

Angin Selat Melaka said...

hi...

Untuk mereka yg susah hati tk tau cara nak jaga / maintain rambut lps buat rebonding, maka eloklah segera ke:

Teknik Rahsia Rebonding

Insyaallah dunia rebonding dan penjagaan rambut saloon style akan jd lebih meriah. Thanks.

Maya said...

cantek rmbut !!

nur deyanna said...

, rambut i buad kerenting . pastoh , etoh kea salah satu dye lambat panjang ?

little yakuza ^_^ said...

btol gak an ape yg awk ckp ttang rambut tu an..

Anonymous said...

ade pe org yg x mandi smpai seminggu.contohnye kakak aq.slumber je dye..

izamirul said...

Cantik rambut awak..:)

Esyah said...

lawa rmbut..aku pelik..selang setahun rmbut aku still cam tu jg..hampe...

Anonymous said...

nice?

Anonymous said...

jgn duk puji org buat dosa (dedah aurat) nnti korang jgak yg share dose sme dgn dye..taubatlah whai saudaraku...kmbali ke jalan islam sbnar..nnti Allah cmpakkan saudari dlm api neraka..nauzubillah takut hmba mndengarnya..jgn mnyesal kmudian hari..pntu taubat sntiasa dibuka..ajal tak kire usie..

Anonymous said...

ameer : rambut sy pun lmbat panjang ni.. laki pun nk gak rambut panjang.. thq for the tips..

yeah.. sy pn suke bile tgok girl bru bngun tido rambut nmpak seksi.. hehe.. lg2 rmbut yg panjang smpai pinggang mengingkai mayang mcm awak.. u are the best.. ;p

intanurulfateha said...

cantik ;)

Anonymous said...

rambut cantik. .tuan punya rambut lagi la . kan kan kan? ?

Danish fox said...
This comment has been removed by the author.
Danish fox said...

farzana klau lelaki mcm mna plak..sama gk kerw???

athirah said...

Canteknye rmbut.. Nak try r.. Hehe :D

Anonymous said...

actually cara nak bagi rambut panjang dengan cpat yg paling berkesan ialah banyakkan tido, serius ni.. sebab rambut,kuku jadi panjang bila kita tidur ja..

Anonymous said...

U ni cantik la.. Dh ade bf? Hehe

Preity Ratar said...

Thanks for the tips..boleh try.. :)

Anonymous said...

Cantik

Anonymous said...

Tutuplah auratmu sebelum ditutup oleh kain kafan wahai saudari

Anonymous said...

Cantik

Anonymous said...

Ak pun cm tu juak, kalo bgn tdr suka tgk rambut ni tak b'sisir, bgt jua kalo lps mandi.. Pakai jari jak, jd. Cantik sdri..
Rambut Ķª♏Ʊ lawa...

nurul said...

thanks sharing tips.

Anonymous said...

Rambut yang yang cantik tu yang di bakar di akhirat nanti