Saturday, May 28, 2011

Cara untuk memicit jerawat dengan BETUL

1st, aku nak mintak sorry lahh kat korang sebab dah lama gilaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaa tak update blog. huhu. sebab dah lama tak update, rasa malas nak menaip pon menyelubungi diri. huhu.

ni aku kuat kan gak semangat nak menaip ni. asah balik cara penulisan aku. huhu. macam dah tak best dah ayat2 aku. ;( whatever lahh Pazana, takda sapa pon nak dengar ko merungut.

okay, arini aku nak bagi tips macam mana nak picit jerawat dengan cara yang betul. so, takda lahh parut jerawat yang tinggal. if ada, maybe cara korang picit salah or terlalu kuat.


Langkah 1

Cuci tangan! make sure cuci dengan sabun, habis nak cuci dengan apa lagi kan? =.= bersihkan bawah bawah kuku, untuk elakkan jangkitan dan tak melambatkan proses penyembuhan jerawat.

Langkah 2

Cuci muka. guna pencuci muka yang ada bahan antibakteria macam Oxy, Shebamed & etc. kalau pakai mekap, gunakan make up removal dulu, then baru la cuci muka. kulit muka memang sentiasa ada bakteria, sebab peluh and mekap yang dah ditempek berkilo-kilo. kalau tak cuci dulu and terus picit jerawat, bakteria kat luar tu boleh masuk dalam kulit.

Langkah 3

Scrub kat bahagian jerawat, urut lembut2 selama beberapa minit. jangan nak gopoh sangat. tak lari pon jerawat tu. ni untuk buang sel kulit mati dan memudahkan keje nak memicit jerawat. Jangan gunakan scrub untuk badan kat muka tau! kulit badan dengan muka lain der.

Langkah 4

Gunakan sarung tangan, takpon lapik jari dengan tisu sebelum nak picit jerawat. untuk mengelakkan kecederaan yang boleh tinggalkan parut.

Langkah 5

Cari ‘mata’ jerawat, pastu picit bahagian tepi jerawat tu untuk keluarkan isinya. urut sikit utk pastikan isinya keluar. jangan sentuh jerawat tu, kecuali waktu kite nak lapkan isi jerawat yang keluar tu. jangan over picit! nanti akan jadi parut jerawat pulak. dah aku nak kena bagi tips hilang parut pulak kat korang =.=

Langkah 6

Dapkan toner kat atas jerawat tu, or boleh jugak gunakan (garnier/simple) Purifying Lotion untuk mengecutkan jerawat. Product Garnier and Simple ada. tapi kalau product lain tu aku tak pasti lahh. korang try lahh cari.


p/s: Boleh jugak kalau korang nk steam muka dulu sebelum buat langkah2 ni, untuk buka liang pori kita sikit, lagi senang nak picit jerawat tu keluar.


sorry kalau tak suka, takda button dislike :( tapi kalau suka, boleh LIKE ;)

\(^▽^*)Kalau SUKA sila lah LIKE!(*^▽^)/

19 comments:

Akeyla Frr . said...

Thank youuuuu Farzana <33

MaSTuRa.. said...

i pon lame xupdate blog..hihi.thanks 4 da info yunk..;)

farzana ariffin said...

ur welcum ;)

IzwanNie Eynia said...

byknya langkh nk pcot sang jerawat..huhu.. slalu sy men hentam je picit.

███ SAYA ███ said...

thanks kak pazana..
sharing is caring.. hehe..
lps ni bole buat muka steam utk buka liang pori.. :D

Datin Ellis Suriyani said...

tenks 4 de tips dear..jerawat comel slalu hinggap kat muke neh..ekekek

Haruuta Chan said...

Owh , macam tu ~ Nak buat ah nanti bila sang "jerawat" mula nak buat penjajahan kat muka nih. HAHA

SofieyAzwa said...

Kita selalu pakai picit je. Beranak parut kat muka tu.. Haa, xnak picit dah walaupun tahu step dah

hidayah sapidih said...

selalu picit mesti ada parut jugak..thanks for the info :)

aliah nabilla said...

thnks 4 da info...
akan cuba praktikan

Ashraf Jalil said...

nak kene pakai bius x? hahaha

amier azrul alias said...

ok2.
haha

aida-myasara said...

tgk sini tk perlu picit sbb akan bertambah kuman..hoho

http://www.mamafaiz.com/2011/01/bagaimana-mencegah-dan-merawat-jerawat.html

Nizam said...

hehehe..
nasibla nizam naik jerawat kadang2 je...

Jerung Gergasi said...

malas nye nak folo step2 tu...........hehehe. btw tengs 4 da info ..=)

Miqa said...

Tak sabar nak ada jerawat... =3

Cahaya said...

nak try gak la =)

inspirasiizra said...

oh ade gak tips nak picit jerawat ek,,
nice tips ^^

Nordiyana Jamal said...

Nice sharing...Patutlah kulit cik puan cantik ;)
Thanks for the info.

Jemput singgah ke blog saya ya.
www.caramudahhamil.com

Ikhlas,
Nordiyana Jamal.